אפריטיף / ורמוט
אַפֵּרִיטִיף הוא משקה אלכוהולי שנוהגים לשתות כמתאבן לפני סעודה גדולה. אין סוג אחד בלבד של משקה אלכוהולי שתמיד מוגש כאפריטיף, אם כי בדרך כלל מדובר ביין מחוזק, ליקר כלשהו או שמפניה יבשה. בגלל שהאפריטיף מוגש לפני ארוחה הדגש הוא כמעט תמיד על משקאות יבשים (לא מתוקים). בצרפת האפריטיף משתנה מאזור לאזור: בדרום צרפת נפוץ הפאסטיס, בחבל נורמנדי מדובר בברנדי קלבדוס ובמחוז המזרחי נהוג להשתמש ביין תוסס יבש מסוג Crémant d'Alsace. לפעמים גם ניתן למצוא שימוש בשמפניה או קוניאק ואף בקוקטייל קיר או קיר רויאל (קרם דה קסיס ויין או שמפניה). באיטליה נפוץ הוורמוט כאפריטיף, אפרול על סוגיו, ביוון זהו האוזו ובאירלנד ואנגליה נהוג להשתמש במדיירה יבשה (יין מחוזק פורטוגלי). ורמוט הוא יין מחוזק המתובל במגוון עשבי תיבול ותבלינים. הוא מיוצר באופן מסורתי בשני סגנונות עיקריים: ורמוט יבש (לבן) וורמוט מתוק (אדום). ורמוט יבש, שמקורו בצרפת, משמש להכנת מרטיני והוא יבש ופרחוני. ורמוט מתוק מגיע בדרך כלל מאיטליה, הוא מתוק, מתובל וצמחי, ומשמש בקוקטיילים כמו מנהטן ונגרוני .
מתכננים ארוחת ערב חגיגית? כל מה שאתם צריכים לדעת על אפריטיפים
מתכננים ארוחת ערב חגיגית עם שיק וסטייל? מחפשים דרך ייחודית ואלגנטית המאפשרת להכניס את האורחים לאווירה? האפריטיפים עשויים לעשות יופי של פתיחה! לעתים קורה שאנו טורחים ומשקיעים שעות רבות בהכנת ארוחה חגיגית, בעוד שהסעודה עצמה מסתיימת בתוך שעה או פחות, ומותירה אותנו, המארחים, עם תחושה שהערב מתנהל במתכונת של "זבנג וגמרנו".
במידה והנכם תרים אחר משהו שיפיח באירוח שלכם רוח חדשה ומעניינת, כדאי שתקדישו מחשבה למשקאות שתגישו לפני הארוחה. האפריטיף הנו טקס של שתיית משקה אלכוהולי לפני הסעודה הגדולה, תוך כדי ניהול שיחה. האפריטיף מוגש על פי רוב בליווי מאכלים קלילים דוגמת מתאבנים, חמוצים, זיתים, סלטים, מאפים, כריכונים וכדומה.
מעודדים הפרשת מיצי קיבה ומעוררים את התיאבון
אנשי הצוות המקצועי מבית מבחר המשקאות מסבירים שטקס זה מקובל מאוד בכול רחבי אירופה, ובישראל הוא פופולרי בקרב הקהילות של יוצאי צפון אפריקה כמו מרוקו, תוניסיה ואלג'יריה. האפריטיפים הם מסוג המשקאות האלכוהוליים שנועדו לעודד הפרשת מיצי קיבה ולעורר את התיאבון. משקאות האפריטיף מתאפיינים בשיעורים נמוכים של אלכוהול וסוכר, זאת כדי להימנע משיכרות מהירה והכבדה על הקיבה לפני הסעודה.
מכאן ניתן להבין שכמעט כל משקה אלכוהולי בעל רמות נמוכות של סוכר ואלכוהול יכול להיכלל בקטגוריית האפריטיפים. באופן כללי, אפשר לחלק את האפריטיפים לכמה משפחות שונות, בהן היינות המתובלים (וורמוט) דוגמת צינזאנו, אנטיקה פורמולה או פונט א מס, וכן האפריטיפים המרירים, היינות המחוזקים משקאות האניס.
היינות המתובלים והמחוזקים (וורמוט)
מקורם של יינות הוורמוט המתובלים והמחוזקים הוא צרפת ואיטליה. הם מתאפיינים בדרך כלל בתיבול בוטני, לרוב לענה (באנגלית Wormwood ומכאן מקור השם "וורמוט". ניתן למנות בקטגוריה זו מגוון סוגים שונים של וורמוט כגון וורמוט אדום, וורמוט יבש, וורמוט לבן מתוק, כמו גם רוזה, אמבר וכן הלאה. נהוג לשתות את הוורמוט בצורה נקייה, או בתוספת קרח, פלח פרי הדר (לימון, ליים או תפוז) או מיקסר ליצירת מיקס דרינק קליל ומעניין.
בקבוצת האפריטיפים המרירים נפוצים בארץ הקמפרי, אפרול, אמארו ועוד. נהוג לשתות את האפריטיפים המרירים בצורה נקייה, עם או קרח ופלח תפוז, או לחלופין בתצורת מיקסר עם סודה, טוניק או מיץ הדרים. משקאות האניס כוללים את הערק ארק, אוזו, פסטיס וכדומה, ונהוג לשתות אותם עם תוספת כלשהי, לרוב מים.