יין אדום ישראלי
ישראל היא אזור דינמי של ייצור יין המאופיין בשטח מורכב ומיקרו אקלים דרמטי שנעים בין הרים קרירים בגובה רב למישורי חוף חמים ומדבר. במהלך שני העשורים האחרונים, גל חדש של יינות ישראלים מונעי איכות צץ בידי ייננים שפורצים גבולות, מתנסים בזני ענבים מקומיים ומשתמשים בטכנולוגיות העדכניות ביותר כדי ליצור יינות שמתחרים על הבמה העולמית - ומנצחים.
יינות מזנים צרפתיים קלאסיים, כמו קברנה סוביניון, מרלו, סירה, שרדונה וסוביניון בלאן הם היינות הנערצים ביותר בארץ, עם זאת, יש עניין גובר ביין העשוי מזנים ים תיכוניים - ומהענבים המקומיים של האזור. לישראל יש בסך הכל 5,500 דונם תחת גפן. כ-60,000 טונות של ענבים נבצרים מדי שנה.
קברנה סוביניון
אחד הזנים הנטועים ביותר בארץ, קברנה סוביניון הגיע לישראל דרך בורדו במאה ה-19 בזכות רוטשילד. כמה מהיינות המשובחים בישראל הם קברנה זני ובלנדים בורדו מבוססי קאב, בעיקר אלו מהגליל העליון ורמת הגולן. ביטויים ישראליים של הענב מניבים יינות בעלי צבע עמוק עם ניחוחות וטעמים מרוכזים של פירות כהים בשלים, ומבנה טאני חזק, אם כי חלק מהמיקרו אקלים הים תיכוני בישראל עלול לגרום גם ליינות לפתח אופי ריבה יתר על המידה.
מרלו
זן בורדו אצילי זה, שותף קלאסי לקברנה סוביניון, מטופח ברחבי ישראל, שם הוא נוטה להבשיל מוקדם באקלים הים תיכוני. הוא מיוצר גם כיין זני וגם בבלנדים רבים . מרלו ישראלי נוטה להיות בעל פרופיל טעם רך ומתון.
סירה
הענב הזה הגיע לזירת היין בישראל בשנות ה-90, וכעת, כשגפני סירה רבות מתבגרות, הוא נחשב לאחד הזנים המבטיחים ביותר בארץ. לא רק שסירה משגשגת באקלים הים תיכוני של ישראל, אלא שסירה עתיקה יותר מציעה טעמים בולטים וטעימים. כורמים ישראלים מגדלים ענבים מהשיבוט הצרפתי והאוסטרלי כאחד, והיינות המתקבלים נוטים להיות מסומנים כ-Sirah או Shiraz, על סמך השיבוט ממנו הם נגזרו. את מיטב הביטויים של הזן ניתן למצוא בהרי יהודה, הרי ירושלים והגליל העליון.
יין אדום ישראלי- קווים לדמותו
מחפשים יין אדום ישראלי איכותי? מנתונים שפרסם משרד החקלאות עולה כי ענף הייצור של ענביי היין שרוי בשני העשורים האחרונים בעלייה תלולה. בישראל מגדלים כיום מעל ל- 50,000 טונות ענבי יין בהיקף של יותר מ- 200 מיליון שקלים.
שטחי הגידול משתרעים על פני כ- 63,000 דונמים, כשב- 70% מהשטחים הללו נטועים זנים אדומים. הזנים העיקריים הם מרלו, קריניאן וקברנה סוביניון, המהווים 45% מכלל הבציר, בעוד ששיראז, מוסקט אלכסנדרוני ופטיט ורדו מהווים כ- 15% מפלח השוק.
בעשור האחרון זינק גם הייצוא של היין המקומי הישראלי והסתכם בכ- 170 מיליון שקלים בשנת 2020. יבואנית היין הגדולה ביותר מישראל היא ארה"ב, עם פלח שוק של 60%, ואחריה צרפת, בריטניה, קנדה וגרמניה.
ממוקם בקדמת הבמה העולמית ומושך אליו חובבי יין מכול רחבי העולם
ליין אדום ישראלי יש היסטוריה עשירה, שראשיתה עוד מימי התנ"ך, וכיום משלבים בו הייננים הישראלים מסורת וחדשנות יחד עם גורמים נוספים, הממקמים אותו בקדמת הבמה העולמית ומושכים אליו חובבי יין מכול רחבי העולם.
המומחים מבית מבחר המשקאות מציינים שישראל מאופיינת במיקרו אקלים דרמטי ותנאי סביבה (טרואר) הטרוגניים מאוד, החל מהרי הגולן, הרי יהודה והשומרון, דרך מישור החוף והשפלה, וכלה בנגב ומדבר יהודה.
תנאי הסביבה בכול אחד מהאזורים הללו משפעים על איכותו וטעמו של היין המיוצר שם ומעצבים את תכונותיו הייחודיות. לדוגמה, האדמה הוולקנית שברמת הגולן והגליל העליון מעניקה ליינות שלה איכות מינרלית מובהקת וחזקה שמשדרגת את חווית הטעימה.
מאפיינים ייחודיים
יתירה מכך, האקלים הקריר והגובה הרב שברמת הגולן והגליל העליון מניבים יינות בעלי מבנה טאנינים חזק, גוון עמוק וכן ארומות וטעמים פירותיים מרוכזים. אחד מהזנים הנטועים באזורים אלו הוא הקברנה סוביניון, כמו גם כמה בלנדים וזנים של בורדו.
כאמור, זני ענבים נפוצים נוספים המשמשים לייצור יין אדום ישראלי הם מרלו, סירה (שיראז), קריניאן, פטיט ורדו ומוסקט אלכסנדרוני. מקורו של זן הענבים מרלו הוא בורדו שבצרפת. הוא מתאפיין בסמיכות בינונית ופרופיל טעמים פירותי (כגון שזיפים, אוכמניות וצימוקים).
באקלים הים תיכוני נוטה זן זה להבשיל מוקדם יותר בהשוואה לזנים אחרים ומתאפיין בניחוחות וטעמים רכים ומתונים. זן הענבים שיראז הגיע לישראל רק בשנות ה- 90 של המאה ה- 20, אך כיום הוא נחשב לאחד המשגשגים בארץ וניחן בגוף מלא, איזון יוצא דופן וסיומת מתמשכת.
מעוניינים לטעום יינות ישראלים עטורי פרסים? קבלו המלצות!
על אף שתעשיית היין הישראלית נחשבת עדיין לחדשה יחסית בתחום, יותר ויותר יינות ישראלים זוכים בשנים האחרונות בפרסים נחשקים, במסגרת תחרויות בינלאומיות הנערכות במקומות שונים ברחבי העולם.
אנשי הצוות המקצועי מבית מבחר המשקאות מציינים שבתחרויות יין גדולות ומשמעותית, נדרשים בוחני היינות לטעום אלפי סוגים של יינות שונים מעשרות מדינות, בהן מדינות הממותגות כמעצמות יין מזה מאות שנים דוגמת צרפת, איטליה וספרד, מה שממחיש את גודל ההישג של היינות הישראלים.
יתירה מכך, גם בתחרויות בינלאומיות קטנות יותר המתקיימות מסביב לעולם, מצליחים יינות הבוטיק הישראליים להפתיע וקוטפים פרסים ותשבחות. אז במידה והנכם מעוניינים לטעום יינות ישראלים עטורי פרסים, קבלו המלצות על כמה יינות שאתם חייבים להכיר.
היינות הישראלים שזכו בתחרות הבינלאומית TERRAVINO
בתחרות היינות הבינלאומית TERRAVINO לשנת 2023-2024 זכו כמה יינות ישראלים במדליית העל- זהב כפול, בהם אסמבלאז' איתן ואסמבלאז' ריחן של יקב ברקן, וכן קברנה סוביניון רזרב של יקב בזלת הגולן.
ברקן אסמבלאז' ריחן הנו בלנד אדום הרמוני, מוצק ועשיר שניחן בארומה פירותית עם רמז לקפה, נוגט ושוקולד מריר. היין אשר יושן בחביות עץ אלון למשך 12 חודשים, מתאפיין בחומציות מרעננת המשתקפת מבית גידולו שבגליל העליון.
גם ברקן איתן אסמבלאז' הנו יין אדום יבש מובחר, המייצג היטב את האקלים הייחודי שבאזור. הוא ניחן בגוון ירקרק של אורגנו וקורנית, ניחוחות וטעמים של פירות אדומים כמו חמוציות ודובדבנים. מדובר ביין מאוזן להפליא, עם מרקם מלטף וסיומת עוצמתית ומתמשכת.
תחרות הבינלאומית DWWA: מדליית זהב ליין ירדן קברנה סוביניון יקב רמת הגולן
יין בזלת הגולן קברנה סוביניון רזרב הנו ייחודי מאוד בנוף הקברנה סוביניון הישראלים. הוא נבצר בכרמים ששוכנים בצפון רמת הגולן ומיושן למשך 20 חודשים בחביות עץ אלון אמריקאי וצרפתי. יין מתאפיין בגוף מלא וטעמים עוצמתיים של פירות שחורים (כגון שזיף, אוכמניות ודובדבן שחור), פירות אדומים (פטל, תות ודובדבן) ונגיעות של תבלינים, וניל ושוקולד.
בתחרות היין הבינלאומית DWWA המתקיימת מידי שנה בבריטניה ונחשבת לתחרות המשפיעה בעולם, זכו 75 יינות ישראלים במדליות שונות, בהן 4 מדליות זהב, 37 מדליות כסף ו- 29 מדליות ארד. בין הזוכים במדליית הזהב נמנה יין ירדן קברנה סוביניון של יקב רמת הגולן, עם ציון 95 מתוך 97 נקודות. זהו יין אדום יבש, עשיר ומתובל, הניחן בארומות וטעמים פירותיים נפלאים, גוף מלא וסיומת מתמשכת.