לבן, ארומטי ואצילי במיוחד: כמה עובדות על יין ריזלינג
אז נכון שיין ריזלינג נחשב אמנם מעט פחות מוכר ופופולרי מהסוביניון בלאן והשרדונה, ואף על פי כן, הוא מוגדר בקרב רבים ממומחי היין כאחד מהמשובחים ביותר, ובצדק. אנשי הצוות המקצועי מבית מבחר המשקאות מסבירים שהריזלינג הנו זן של ענבים לבנים שמוצאו בחבל הריין שבגרמניה.
התיעוד הרשמי הראשון של גפני ריזלינג הוא מהמאה ה- 15, ומופיע ברישומי מלאי האחסון של אחד מהרוזנים בעיר קצנלנבוגן. כבר באותה תקופה סווג יין ריזלינג כיין של האצולה ונשמר לא פעם במרתפים בעקבות פוטנציאל ההזדקנות שלו.
מדובר בזן ארומטי שניחן בארומה פרחונית, גוף קליל וחומציות גבוהה. יינות הריזלינג מיוצרים על פי רוב מזן בודד ומשמשים להכנת יין יבש, חצי יבש ואו ומתוק, כמו גם יינות נתזים.
ניחן ביכולת המופלאה להעביר בניחוחותיו וטעמיו את הטרואר עליו גדל
גדולתו של יין ריזלינג באה לביטוי ביכולת המופלאה שלו להעביר בניחוחותיו וטעמיו את מאפייני הכרם והבציר (הטרואר) עליו גדל, תוך שמירה על האיכויות והתכונות של הענב עצמו. בצעירותו ניחן הריזלינג בחומציות עוקצנית כמעט חריפה אך מלאת חיים, זאת הודות לחומרים טבעיים (מונוטרפנים) שאחראיים על הריחות הפרחוניים ולאפיון הטעמים. קשת הארומות בשלב זה הנה רחבה ומגוונת, ומושפעת, כאמור, מאזורי הגידול.
ככלל, הריזלינג הצעיר ניחן בשנתיים הראשונות שלאחר הבציר בעושר רב של הפרי בתוספת מאפיינים פירותיים ארומטיים, דוגמת תפוחים, אפרסקים, אשכוליות, לימון, פריחת ורדים או דשא טרי. ברבות הזמן מאבד הריזלינג מעט מהפירותיות השופעת שלו ומפתח ארומות וטעמים מרוכזים של דבש, פירות הדר מסוכרים, פירות יבשים, ולעתים אף נגיעות מעושנות.
משתלב נהדר עם מגוון עצום של מאכלים שונים
מבית מבחר המשקאות מוסיפים שאם בשנתיים הראשונות שלאחר הבציר מתאפיין יין ריזלינג בארומות של פירות ופרחים ובטעמים חומציים עוקצניים, הרי ככול שהוא מתיישן כך מתפתחים ונחשפים בו טונים מינרליים עם ניחוחות וטעמים מורכבים יותר, ובפרט ארומה ייחודית של קרוסן (TDN), ואלו יכולים לספק עליו מידע לא מבוטל בנוגע לטרואר שבו גדל.
על אף שמקור הזן הוא באזור הריין בגרמניה, מגדלים אותו כיום גם באזורים רבים אחרים ברחבי העולם, כגון בחבל אלזס שבצרפת, וכן באוסטריה, ארה"ב, ניו-זילנד, אוסטרליה ועוד. בשל ספקטרום הניחוחות והטעמים הנרחב שלו, יין ריזלינג איכותי יכול להשתלב נהדר עם מגוון לא מבוטל של מאכלים שונים. למשל, בגרסתו היבשה הוא מתאים באופן מושלם לדגים טריים ומנות מהים, בעוד שריזלינג מתוק נחשב למלווה קלאסי של קינוחים מושקעים וגבינות עזות טעם.